Cydonia oblonga kdouloň 'Leskovacz', výška 30-40cm, kontejner
Detailní popis produktu
- Nabízený kultivar: rozvětvený keř, výška 30-40 cm, kontejner o objemu 3 l
 - Původ: Asie
 - Velikost: střední až vysoký
 - Tvar: vzpřímený
 - Běžná výška: 2 – 3 m
 - Běžná šířka: 2 – 3 m
 - Barva listu: tmavě zelená, na rubu šedě plstnaté
 - Listy: podlouhlé, vejčitě eliptické, 4–10 cm dlouhé, plstnaté
 - Květy: bělavé až jemně růžové
 - Doba kvetení: květen - červen
 - Plod: tvrdý, aromatický, kulovitý, průměrně 9–12 cm, žlutozelený později žlutý, plstnatý
 - Stanoviště: plně slunce až polostín
 - Okrasný: květem, listem, plodem, habitem
 - Nároky: vlhká, propustná, hlinitá, vápenitá půda, je plně mrazuvzdorný od -24°C až -29°C
 - Celkový popis: široce rozložitý hustý keř s kulovitými až oválnými korunami dorůstající výšky do 3 m. Mladé výhony jsou bělavě plstnaté až žlutozelené. Listy jsou střídavé, podlouhlé, tmavě zelené, na rubu šedě plstnaté až 10 cm dlouhé. V květnu vykvétají vonné bělavé až jemně růžové pětičetné květy velké v průměru až 5 cm. Plodem jsou spíše kulovité tmavě žluté plstnaté aromatické malvice, které mají v průměru 9–12 cm. Dozrávají před většinou ostatních odrůd na přelomu září až října. Tvrdé kdoule nelze pojídat jako syrové ovoce, lze použít jako aromatická ozdoba v místnosti, nebo je babičky dříve ukládaly mezi prádlo pro odpuzení molů. Největší využití mají však převážně k dalšímu zpracování, zejména k výrobě rosolů, džemů, marmelád, křížal, želé, nebo je můžeme oloupat a pražit, péct nebo vařit. Jejich silná vůně je předurčuje k přidávání do jablečných koláčů a džemu, aby se zlepšila jejich chuť. Jsou šťavnatější než většina ostatních odrůd. Stanoviště volíme plně osluněné až polostín s propustnou, vlhčí, hlinitou, případně vápenitou půdou. Řez provádíme v předjaří. Je samosprašná
 - Využití: jako solitera, vynikne i ve smíšených výsadbách
 
Doplňkové parametry
| Kategorie: | Původní jedlé stromy a keře | 
|---|---|
| Hmotnost: | 3 kg | 
| EAN: | 8591257594951 | 
| ? Balení: | kontejner | 
Diskuze
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
                Přidat komentář
            
                        