Cydonia oblonga kdouloň 'Aurelia', výška 30-40cm, kontejner
Detailní popis produktu
- Nabízený kultivar: keř, výška 30-40 cm, kontejner o objemu 1,5 l
- Původ: Asie
- Velikost: střední až vysoký
- Tvar: vzpřímený
- Běžná výška: 2 – 5 m
- Běžná šířka: 2 – 4 m
- Barva listu: tmavě zelená, na rubu šedě plstnatá
- Listy: podlouhlé, vejčitě eliptické, 4–10 cm dlouhé, plstnaté
- Květy: bělavé
- Doba kvetení: květen - červen
- Plod: tvrdý, aromatický, kulovitý až široce hruškovitý, žlutozelený později žlutý, plstnatý
- Stanoviště: plně slunce až polostín
- Okrasný: květem, listem, plodem, habitem
- Nároky: vlhká, propustná, hlinitá, vápenitá půda, je plně mrazuvzdorný od -28°C až -34°C
- Celkový popis: Cydonia Aurelia je široce rozložitý hustý keř s kulovitými až oválnými korunami dorůstající do výšky 5 m. Mladé výhony jsou bělavě plstnaté až žlutozelené. Listy jsou střídavé, podlouhlé, tmavě zelené, na rubu šedě plstnaté až 10 cm dlouhé. V polovině května vykvétají bělavé pětičetné květy. Plodem jsou kulovité až široce hruškovité citronově žluté aromatické plody. Plody sklízíme v říjnu, čerstvé se jedí jen zřídka. Můžeme je po sklizni uskladnit v chladné místnosti (při teplotě 2-5°C). Během skladování plody dozrávají, zlepšuje se jejich chuť a vůně, zvyšuje se obsah cukrů a kyselin, mizí jejich svíravá chuť, dužnina je méně tvrdá. Z čerstvých plodů kdoule se připravují dietní nápoje, kompoty, džemy, zavařeniny a želé, nebo je můžeme oloupat a potom pražit, péct nebo vařit. Lze jej přidávát i do jablečných koláčů nebo džemu, pro zlepšení jejich chutí. Stanoviště volíme plně osluněné až polostín s propustnou, vlhčí, hlinitou, případně vápenitou půdou. Řez provádíme v předjaří. Je samosprašná
- Využití: jako solitér, vynikne i ve smíšených výsadbách
Doplňkové parametry
Kategorie: | PŮVODNÍ JEDLÉ STROMY A KEŘE |
---|---|
Hmotnost: | 2 kg |
? Balení: | kontejner |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář