Cydonia oblonga kdouloň 'Hruškovitá', výška 30-40cm, kontejner

250 Kč / ks
Vyprodáno
Položka byla vyprodána…

Kultivar se žlutými plody vhodné pro další zpracování

Detailní informace

Detailní popis produktu

  • Nabízený kultivar: rozvětvený keř, výška 30-40 cm, kontejner o objemu 1,5 l 
  • Původ: Asie
  • Velikost: střední až vysoký
  • Tvar: vzpřímený
  • Běžná výška: 2 – 5 m
  • Běžná šířka: 2 – 4 m
  • Barva listu: tmavě zelená, na rubu šedě plstnaté
  • Listy: podlouhlé, vejčitě eliptické, 4–10 cm dlouhé, plstnaté
  • Květy: bělavé až jemně růžové
  • Doba kvetení: květen - červen
  • Plod: tvrdý, aromatický, široce hruškovitý, žlutozelený později žlutý, mírně plstnatý 
  • Stanoviště: plně slunce až polostín
  • Okrasný: květem, listem, plodem, habitem
  • Nároky: vlhká, propustná, hlinitá, vápenitá půda, je plně mrazuvzdorný od -28°C až -34°C
  • Celkový popis: Cydonia Hrušková je široce rozložitý hustý keř s kulovitými až oválnými korunami dorůstající do výšky i 5 m. Mladé výhony jsou bělavě plstnaté až žlutozelené. Listy jsou střídavé, podlouhlé, tmavě zelené, na rubu šedě plstnaté až 10 cm dlouhé. V květnu vykvétají bělavé až jemně růžové pětičetné květy, velké v průměru až 5 cm. Plodem jsou žluté široce hruškovité, plstnaté aromatické malvice, které dozrávají v říjnu. Tvrdé kdoule nelze pojídat jako syrové ovoce, lze je použít jako aromatická ozdoba v místnosti, nebo je babičky dříve ukládaly mezi prádlo pro odpuzení molů. Jsou vhodné především k dalšímu zpracování zejména k výrobě rosolů, džemů, marmelád, křížal, želé, nebo je můžeme oloupat a potom, pražit, péct nebo vařit. Jejich silná vůně je předurčuje k přidávání do jablečných koláčů a džemu, aby se zlepšila jejich chuť. Stanoviště volíme plně osluněné až polostín s propustnou, vlhčí, hlinitá, případně vápenitou půdou. Řez provádíme v předjaří. Je samosprašná
  • Využití: jako solitér, vynikne i ve smíšených výsadbách

Doplňkové parametry

Kategorie: PŮVODNÍ JEDLÉ STROMY A KEŘE
Hmotnost: 2 kg
? Balení: kontejner
Položka byla vyprodána…

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: